

Pestrá vinice 2023 je celodenní setkání vinařů konané v pátek 11. srpna 2023 zaměřené na pestrou vinici a pestré vinné společenství. V ceně vstupenky je zahrnuta účast a všech odborných přednáškách, workshopech, společný oběd, degustace a občerstvení během dne.
Zveme Vás na setkání vinařů a vinohradníků zajímajících se o pestrost v našich vinicích!
Připravujeme pro vás přednášky, workshopy a diskuze na témata týkající se pestrosti krajiny, jejíž součástí jsou vinice, které nám přináší obživu.
Níže najdete podrobný popis programu.
Vstupenky na akci jsou již v prodeji. Kapacita míst je omezena.
*************************************************************
PESTRÁ VINICE 2023, Betonárka, Velké Bílovice
8:00 - 13:00
Dopolední část Pestré vinice 2023 bude věnovaná přednáškám odborníků:
*ZUZANA BENEŠOVÁ*
vedoucí projektu Živá půda
.. představí projekt Živá půda a pohovoří o regenerativním zemědělství.
*MARTIN SMETANA*
botanik, sadař a expert na udržitelné zemědělství
.. vysvětlí, jak a proč vrátit nadzemní i podzemní život do vinice. Zaškolí vás do praktické botaniky. Naučíte se, jaké druhy rostlin je dobré pěstovat na půdě před založením vinice, a jaké druhy zvolit do nově vysazených a vzrostlých vinic. Je lepší příkmenný pás okopávat, nebo ho nechat zcela zarůst? Nebudou rostliny v podrostu konkurovat kořenům révy a zhoršovat výskyt nemocí? Patří stromy, keře a jiné mimoprodukční prvky do vinice?
*MONIKA HRADILOVÁ*
pedoložka a odborná konzultantka pro ochranu půdy
.. se bude věnovat tématu půdy, která minimalizuje stres révy. Réva se pěstuje na rozdílných půdách. Každá půda je specifická svými parametry. Ovlivňují kolik vody se do půdy vsákne a zadrží, kolik živin se uvolní pro výživu rostlin, jestli je v půdě dostatek kyslíku pro život a rozkladné procesy, zda je prostupná pro kořeny rostlin. Pokusem ověříme, jak stabilní či nestabilní jsou půdní agregáty při různém způsobu hospodaření. Zjistíte, proč je důležité znát svou půdu a jak toho využít v praxi.
*ZUZANA ŠPAKOVÁ*
krajinářka, projektantka
.. bude sdílet zkušenosti vinohradníků ze světa, představí jejich přístup k osazování vinic stromy a keři - tzv. vitiforestry.
*MILAN NESTAREC*
vinař a vinohradník
.. představí jeho projekt a motivaci pro osázení čtyř hektarové vinice stromy a keři.
*BARBARA JUNG*
architektka
.. pohovoří o drobné architektuře v krajině.
Před obědem proběhne panelová diskuze na téma Pestré vinice se zapojením všech hostů.
Budeme mít možnost diskutovat otázky, které během dopoledního programu vyvstanou.
13:00 - 14:30
SPOLEČNÝ OBĚD
z lokálních surovin uvaří Vojta Václavík / Kro kitchen, Alma/
14:30 - 18:30
Odpolední program je rozdělen na tři části:
~ ve vinici
~ ve vinařství
~ u skleničky
_____________________________________________________
VE VINICI: rýčová zkouška a hodnocení půdních parametrů & optimální druhy rostlin na ozelenění vinice dle výsledků testování půdy
Přímo ve vinici uděláme rýčovou zkoušku, na základě které zhodnotíme půdní parametry. Schopnost půdy pojmout a zadržet vodu při srážce otestujeme pomocí infiltračního
pokusu. Zrnitost půdy určíme pomocí prstové zkoušky a sedimentačního pokusu ve sklenici. Význam zastoupení různě velkých pórů v půdě, které jsou potrubím pro vodu, vzduch,
teplo a živiny provedeme pomocí experimentu s houbičkou. Zhutnění půdy otestujeme penetrometrem.
Vyzkoušíte si navrhnout optimální druhy rostlin na ozelenění vinice dle výsledků testování půdy a probereme praktické otázky výsadby stromů a keřů ve vinici. Jaká jsou úskalí a jak
se jim vyhnout?
_____________________________________________________
VE VINAŘSTVÍ: prohlídka Vinařství Milana Nestarce s Milanem Nestarcem.
_____________________________________________________
U SKLENIČKY: degustace vín s Klárou Kollárovou
Ochutnáte vína z českých i světových vinařství, pro které je pestrost jejich vinice důležitá.
_____________________________________________________
Po odpoledním programu bude následovat malá ochutnávka produktů vyrobených s použitím hroznů nebo jiného ovoce. Ochutnáme tak zajímavé kofermenty z jablečného cideru a hroznových slupek z Utopie. A to i v nealkoholické verzi v podobě březové mízy z Euforie. Zajímavostí jsou také octy od Evy Laurinové s macerovanými slupkami .
Předpokládaný oficiální konec akce je v 18:30.
*************************************************************
Večer bude následovat after party s DJs, pop-upovým vinným barem a skvělým občerstvením - tato část je otevřená široké veřejnosti a neplatí se ni vstupné.